Everyone Can Create

Idea Animasi Kreatif Kejuteraan Bersama Juffrizal Karjanto

Animasi merupakan satu teknik yang terbukti berkesan untuk menerangkan konsep kejuruteraan. Bersama Juffrizal Karjanto untuk melihat bagaimanakah beliau menggunakan aplikasi dalam iPad untuk tujuan tersebut. 

Momentum, Impuls, dan Daya Impuls

Dalam video ini saya bangunkan satu bahan mengajar untuk subtopik di dalam Fizik Tingkatan 4 (Momentum, Impuls, dan Daya Impuls) menggunakan app-app yang ditawarkan oleh Apple secara percuma bersama iPad. 

Statics - Introduction to Newton's First Law

Pada suatu petang, saya menyaksikan sekumpulan pelajar bermain bola sepak di padang. Saya perhatikan terdapat satu konsep dalam pengajian Fizik yang boleh saya kaitkan. Seterusnya, saya bangunkan bahan mengajar ini untuk konsep tersebut. 

Newton’s First Law - Equilibrium When an Object is in Motion

Seterusnya,  berdasarkan video lepas, saya hasilkan satu lagi video menerangkan lebih lanjut mengenai konsep tersebut. Bahan ini disiapkan dengan iPad dalam masa yang singkat, adik-adik pun boleh melakukannya. 

'Aquaponics' | Tingkatan 2 RBT

Adik-adik Tingkatan 2 yang mengambil subjek RBT sudah tentu sangat berminat dengan tajuk ini. Saya hasilkan animasi ni dengan menggunakan aplikasi Apple Keynote yang boleh dimuat turun dari App Store secara percuma.